Can't Open Luminar AI

Answered

Comments

125 comments

  • Avatar
    Dave Wallin-Eddy

    UPDATE - still will not run but in the applications logs for Errors, under LuminarAI, is this: "Faulting module path: C:\WINDOWS\System32\uctbase.dll"

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Bruno Pinto

    I'm still waiting for it to work.
    I have a AMD Ryzen 5
    16gb
    And doesn't work any way.
    Now it asks for email, but then, internal error

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Bruno Pinto

    I'll let them have a.good Christmas now, and to all you. Next year, hope luminar ai Will work, or I think I will ask refund. I don't think I have to do any changes on my computer, as it is all working good, including luminar 4, that was a episode to get it to work. I remember I changed some 127.0.0.1 somewhere and then luminar 4 worked. Not remember what file was that.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Jesús García
    Dave Wallin-Eddy try this idea of Paul-Andre Belle-Isle:
     

    "For anyone having a problem to install like me, I was able this morning to install it!! I dragged the installation file to my c:\ before installing. "

    Uninstall first.

     

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Dan Dunnum

    Well I have given up.  I got my refund this weekend. I was quite surprised; it was the quickest response I have had since the 11th of December.  You know it is easy to get caught up in this process, but realistically it is the wrong thing to do. This program should be stable enough to run on a PC or Mac that can run Luminar 4, LR&PS, or Capture1. 

    Making all the mod to our PCs with no improvement just means  this program was not ready for prime time. I did this kind of work for a living. We added options, expanding the flexibility of the program, every 2 months. We had junk like this happen 2 or 3 times a year, We did not release the update until we resolved the issue... no matter how much I needed that option to increase the bill of material.  

    This has been an unpleasant experience.  I really hate that I was not able yo get this program. I really was looking forward to it,  Maybe in a year or two I will give it a try.

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    daren nenortas

    Just wanted to pass on how i found a bizarre way to log in.  Like all of you, i was able to install the program, however when it came time to enter my email and password my screen would not allow me to enter any information.  Don't ask me how i figured this out, though what worked for me was from the login screen, I clicked on Luminar AI in the top left and on the drop down clicked on "account" and then "contact Skylum".  This opened a browser window.  I then went back to the login screen and maximized the program to full screen.  I typed my email on the email line, though nothing would show that my entry was showing.  After I typed my email, i minimized the screen, then maximized and the typed email was now there.  I did this for each line including clicking on the sign in button, and it worked.  I know it sounds weird, but i'm in the software and it works.  Hope that helps someone.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Ray Alstrom

    I've added my two cents worth several times on this forum. I'm not faulting tech support, because they have been responsive, but unable to solve my (our) issue with "uctbase.dll" fault when attempting to launch AI. Like several of us here, I'm an IT professional. In fact, I retired 34 years in the field. Admittedly, I'm on the hardware side, not programming, but I do understand many aspects of coding interacting with hardware. I had a very recent issue with Anthropics release of Portrait Pro 21. It wouldn't launch after install, throwing an obscure .dll error. Their tech support release an updated iteration of their install and fixed my problem withing 48 hours. With so many reports of this "uctbase.dll" error upon launch, I find it difficult to believe that Skylum can't reproduce it and find a solution or, at least, a work-around. Believe me, I've tried every suggestion Skylum has posted! I'm currently post-processing several hundred wedding pictures - using Luminar 4. I sure wish I could be doing them in Luminar AI. *sigh*

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Sharjeel Khan

    In my case, it is the same kind of error in the Windows Event Viewer, but the .dll file is different. I get an "APP CRASH" error, and the faulty file is "KERNELBASE.dll".

    They asked me to delete the "Luminar AI" folder in the %APPDATA% folder in the last email exchange, but that hasn't fixed the issue.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Giovanni Farina

    I had the same issue of Luminar AI not starting up. I tried everything I could think about it and finally found a solution. Reading through the comments here I understand that there are different types of problems, some even hardware related so this method may not work for everybody, but I guess it's worth trying.

     

    All I did was to do a full uninstall with Revo Uninstaller Pro, removing all the detected folders and registries correlated with Luminar AI, by the way, I never saw a program installing so many registry entries, more than 800, after the uninstall it's done, navigate to "C:\Users\[YOURUSERACCOUNT]\AppData\Roaming\Skylum", the easiest way to navigate there is to type %appdata% in the windows search box bottom left, and remove any folders that are named Luminar AI, as far as I can tell, the one including a version number is used during the installation process, the one simply called Luminar AI, contains files. After doing that I re-installed and it worked straight away.

    Hope it can help somebody.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    GINGER MURRAY

    Hey All! I FINALLY got LuminarAI to work for me!!! I will try my best to explain how I did it. First, I followed the instructions to uninstall LuminarAI and used CCleaner to remove the registry. Then I went to C:\Users\[YOURUSERACCOUNT]\AppData\Roaming" and located LuminarAI. On top of that I went to "Local Disk C"  (the disk drive you installed LuminarAI) and in the search box (top right corner) type in "Luminar" to find any remaining folders because sometimes even after uninstalling it doesn't remove all the folders. When I did this search I found a file that was a LuminarAI crash log. Within that file, it said this...

    AcrobatNotificationClient.exe

    Description
    Faulting Application Path: C:\Program Files\WindowsApps\ReaderNotificationClient_1.0.4.0_x86__e1rzdqpraam7r\AcrobatNotificationClient.exe
    Creation Time: 1/25/2021 3:00:39 PM
    Problem: Stopped working
    Status: Report sent

    Problem signature
    Problem Event Name: MoAppCrash
    Package Full Name: ReaderNotificationClient_1.0.4.0_x86__e1rzdqpraam7r
    Application Name: praid:App
    Application Version: 0.0.0.0
    Application Timestamp: 5b98af46
    Fault Module Name: combase.dll
    Fault Module Version: 10.0.19041.746
    Fault Module Timestamp: 2f680839
    Exception Code: 800704c6
    Exception Offset: 00084202

    Extra information about the problem
    Bucket ID: 465a490c2b4a09eadea1f4f60a74377d (2207314629962774397)

     

    I googled the "Acrobatnotifcationclient" and learned just to disable adobe acrobat update in services. 

    Then I googled " moappcrash" and followed this instruction down below. 

     

    In the search bar, type cmd.
    Right-click on cmd.exe and select Run as Administrator.
    Type SFC /scannow and press the Enter key.

    Re-enter Command Prompt as Administrator and run these:
    dism.exe /online /cleanup-image /startcomponentcleanup
    dism.exe /online /cleanup-image /scanhealth
    dism.exe /online /cleanup-image /restorehealth

    Even if you don't have this particular crashlog/error, I would suggest doing these steps because it will fix some corrupted files as it had for my computer.

     

    After all that, I reinstalled LuminarAI and it opened instantly!! 

    I hope this helps!!

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Brett Ward

    After seeing what people have gone through to get this working, I'm glad I gave up and moved on.  I did give it a few weeks and tried a bunch of things that Skylum told me to do.  Too bad.  AI looked nice.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Ray Alstrom

    #Brett Ward I share your sentiment. I'm a huge fan of Luminar 4. I couldn't wait to get my hands on Luminar AI. Alas, my processor doesn't meet minimum requirements and I tried every trick in the book, but AI just won't run. Huge disappointment. Can't afford to run out and replace my computer with one spec'd out to run AI. Had to cut my losses and move on.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Alexander Mihaylov

    Same problem with me... I just can't start it. Such a big disappointment!

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Margaret Bright

    Hi Alexander,

    Please get in touch with our support team so that they could investigate what may be causing this issue. You can get in touch with them at https://skylum.com/support.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Alexander Mihaylov

    Hi Margaret Bright

    I have submit a request few days ago. I'm waiting for a proper response. 

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Tomasz Wesolowski

    Hi, just pay for it few days ago, contact support but I was ignore, was told days ago at FB my messages never been receive so have to re sent, and was told someone be with me shortly but...... my problem start with save a file not working, have to close app and open , save....then app start switching off itself when was editing pics, and now can't open .....see this problem in last moths and nobody find solution ? 

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Victoria Grace

    HI Tomasz Wesolowski, I've checked our support inbox and I can see that we've contacted you twice but never received a response. The emails must have landed into your spam folder. We've just sent you another email, please, check your inbox. Thanks in advance.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Autumn Hackney

    I have uninstalled Both Luminar4 and LuminarAI today hoping a new updated would fix the problem of programs not opening.  However, same problem persists.  Opening screen shows up then it just shuts down. Using Windows 10 on a newer laptop with appraopraite hardware. My Aurora HDR still owrks but that is it.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Autumn Hackney

    Ray Alstrom, I have an Intel(R) Core (TM) i7-855OU CPU @ 1.80GHz 1.99 GHz with 32 GB RAM.

     

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Barry Schwartz

    I was unable to open Luminar AI on my desktop of Laptop, both of which met the needed specs,  The application would open for about 2 seconds and then close.  I saw there was a version 3 update, and hoped some of the bugs had been worked out, but I could not update from within the software since it would not stay open long enough.  So I logged on and downloaded the new version 3, and it appears to work now on both computers.  I will provide updates, as sometimes the problems take a few days to make the software unusable.  But try loading the new version (3) and I hope you all have the good luck I have had with it

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Ray Alstrom

    Autumn Hackney your specs far exceed the minimum requirements. The success in getting Luminar AI to run seems to be correctly uninstalling the version that's not running using an uninstaller like Revo and then running a registry cleaner like CCleaner - at least that's what the Luminar support people say. Uninstalling Luminar 4 won't help since it's installed in a separate folder and doesn't share any .dll files. Does/did Luminar 4 run on your laptop?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Loki D. Wolf

    What worked for me was resetting the host file in the etc folder. Because not only would the software not install, their website wouldn't even load properly (see image below)! 
    I contacted customer service and one of the responses (which was in 24hrs) was to do just that. After I reset that file, everything worked proper. I hadn't seen that as a solution here.
    And though I'm posting this months later, I hope it helps others out there. Because it was the single thing that was stopping everything for me.

    I went from this:

    to this:


    Again, hope this helps some out there dealing with installations problems. 

    Cheers!
    Link to reset "hosts" file: https://support.microsoft.com/en-us/help/972034/how-to-reset-the-hosts-file-back-to-the-default 

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Elena Blum

    Hi Donna,

    I'm very sorry to hear about the issue you encountered.
    Please contact our support team and we will do our best to assist you https://skylum.com/support

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Member

    I had the same problem after the download. What worked for me was to deaktivate McAffee Lifesafe for the download and first start. You may also want to look at the firewall exeptions. 

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Sidney Fish

    I have only ever been able to open Luminar Ai within Lightroom as a plugin and after making adjustments in Ai and saving and then closing Ai the resulting image isn't automatically open in Lightroom meaning that I need to search through files for it and to then send back to Lightroom. Luminar 3 and 4 are ok. I like playing but this is irritating.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Tania Taylor

    Hi Sidney Fish!

    After pressing Apply, your photo should appear in Lightroom's Catalog > All Photographs

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Elena O'Brien

    Hi guys! Please reach out to us at http://skylum.com/support if any issues persist and we'll get that sorted out for you ASAP.

    -1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Agatha Winter

    Hi Allen,

    I'm sorry if we gave you the wrong impression.

    Thanks to multiple issue reports our users kindly provided us with, our technical team noticed that the issue with Luminar AI is connected with the old looks pack being moved from Luminar 2018/3 to Luminar 4. As my colleague has mentioned above, we have released an update that should fix this issue. Please reinstall your copy of Luminar and check if it launches properly. 

    If the issue persists, please reach out to us at www.skylum.com/support for further investigation. 

     

    -1
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.