New Luminar 4.2 Update: New Tools Turn Luminar Into a Creative Powerhouse

Comments

96 comments

  • Avatar
    Stanford Thornton

    It looks to be worst when used as plugin for lightroom and photoshop.  It not as bad as a standalone, but still does it.

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Member

    I've tried the install from the link above 

    https://downloads.skylum.com/luminar4/win/Luminar4Setup_offline.exe

    Offered to "Repair" so I used that.

    Still prompted me for Activation.  I went to my online account and Reset licenses.

    I've activated and it's showing one licence for Mac but my PC is definitely Windows!

    And I still have to Activate each time I start the program.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Victoria Grace

    Hi,

    May I ask you reach us via https://skylum.com/support for our techs to help you solve this issue?

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Jon Bish

    Did a complete uninstall, registry included, Reinstalled... Same issues... Can someone please provide 4.1.1 offline installer... As it stands program is unusable...

     

    Thank you

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Gerald Johnson

    I used Ivacy VPN and connected to Japan.  I was then able to install 4.2 with no issues.  I tried all the above and none of it worked.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Jon Bish

    @ Victoria

    Hi guys,

    You may try using the offline installers if you've faced the update issue:

    Win OS:

    https://downloads.skylum.com/luminar4/win/Luminar4Setup_offline.exe

    Mac OS:

    https://downloads.skylum.com/luminar4/mac/Luminar4.dmg

    Speaking of the graphics and performance problems you've mentioned above, please, reach us at www.skylum.com/support so our techs can take a look at your particular case. Thanks!

     

    This does not resolve any issues with current version... 

     

    Regards

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Margaret Bright

    J Bish,

    Please find the offline installers for Luminar 4.1.1. below:

    For MacOS: https://downloads.skylum.com/luminar4/mac/Luminar4_411.dmg

    For Windows:https://downloads.skylum.com/luminar4/win/Luminar4Setup_offline_411.exe

     

    Gerald,

    Have you tried the offline installers provided by Victoria? If the issue persists, I urge you to get in touch with our support team via https://skylum.com/support so that they could take a deeper look at the issue and help you resolve it.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Thomas Hugel

    Whenever I change a control such as brightness or colors or perform another action, the zoom of the image changes. With this version it is no longer possible to edit photos.

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Stanford Thornton

    That is the same problem I'm having.  It's worst when used as plugin for Lightroom or Photoshop.  I'm working with support on problem.  I've removed and replaced video drivers for GeForce GTX 1060 video with 6GB of ram, this was no help.  I'm running Windows 10 on a MSI gaming laptop.  I had no problems with V4.1.1

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Mike Leslie

    I have a Luminar catalog with 1981 images and it takes 3.5 minutes to have images display at the end of the browse when I scroll to the bottom of the grid then watching task manager process after 5 minutes it is using on average 60%CPU, to do same task in LR classic with 45,914 images, from start to scrolling to last image in the grid 54.16 seconds.  I have the solution, they can release Luminar 5, add some some stupid tool which pro's do not want or need, and charge us a ghastly amount for upgrade, BUT not fix any of the problems.  At this rate Skylum will never be able to compete with LR or Capture One.    

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Mike Leslie

    I forgot to add support said uninstall and reinstall, suprise no change

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Stanford Thornton

    I just got an email from support about the graphics problem with V4.2.  They said they have no answer for the problem, but they will be working on it.  They said to use Ver 4.1.1.  We will see if this gets fixed or not time will tell.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Stanford Thornton

    I noticed something, when you turn the mouse wheel the zoom jumps all over.  All the other programs I have Lightroom, Photoshop, on1 Photo Raw, Topaz Denoise and Shapen AI don't do jump or zoom.  This maybe an idea of a link to the problem.

    This is only an idea and something I saw.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Jon Bish

    "Stanford Thornton

    I just got an email from support about the graphics problem with V4.2.  They said they have no answer for the problem, but they will be working on it.  They said to use Ver 4.1.1.  We will see if this gets fixed or not time will tell."
     
    Got an email as well referring to graphics driver, I just built this rig, all drivers,software are  current and newly installed... Also did not have an issue with 4.1.1... But now cannot reinstall 4.1.1 because when ;launching it gives a database error and force closes.... So basically stuck with a non-usable paid for program... Not happy
     
    J Bish
    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Thomas Hugel

    At this point I have updated my graphics card drivers. Now Luminar doesn't start anymore. Not 4.2 or 4.1.1 .  That's crazy.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Stanford Thornton
    1. J Bish see if this helps.

     

    1. Reboot your computer.
    2. Locate your Luminar Catalog folder. The default location is C:\Users\UserName\Pictures\. If you specified a custom location for Luminar Catalog folder, search your custom location.
    3. Remove the Luminar Catalog folder.
    4. Start Luminar. This time it should open without errors.
    5. When adding an image folder to your Luminar catalog, specify another folder with photos (not the one you pointed Luminar to before encountering the error
    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Jon Bish

    Stanford Thornton,

    Thank you... That worked... Appreciated

     

    J Bish

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Kate Williams

    @Thomas Hugel, please email us at support@skylum.com and attach your event logs. 

    1. Try to start the app. 
    2. Press the Windows logo key + R.
    3. Type eventvwr in the dialog box that opens and hit Enter on your keyboard.
    4. In the window that opens click the triangle next to Windows Logs on the left. A directory tree should open.
    5. Click Application in the directory tree. 
    6. In the main part of the window find the two topmost entries marked with Error named Application Error and .NET Runtime.
    7. Hold CTRL and click your left mouse button on each entry to select them both.
    8. Right-click on any of the two selected entries and click Save Selected Events.
    9. Name the file, save it, and attach it to your email. 

     

    As for the issue with UI and 'jumping' of the photo - that's currently under investigation of our development team. We'll let you know once we have an update. 

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Justin Bonaparte

    I have the bug where every time I run Luminar 4.2 I have to enter my activation code.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Justin Bonaparte

    OK, so I tried the 4.1.1 offline installer and the bug went away, so I think the activation bug is specific to 4.2. In 4.1.1 it continues to nag me every time I open the app about upgrading to 4.2, wish there were a way to turn that off. I then upgraded to 4.2 from within the app (no external installer). The bug returned on upgrading.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Jon Bish

    Any updates ??

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Member

    This is a complete fing JOKE. upgrade doesnt work, try downgrading back to 4.1 and that doesnt work. Ony version that works is the HACKED version. I've been in email contact with Luminar support and they have no clue.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Member

    I want a refund. These guys are no help. All they got is asking you do copy paste an error report..ok Then what!? Luminar 4.1 worked fine until i tried upgrading to 4.2. Turns out the damn upgrade link wasn't even 4.2, it was still 4.1 what the hell!

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Helga Hufflepuff

    Hi Anthony,

    Sorry to hear about your experience with Luminar 4. Please, note that event logs we request help us to find what exactly causes the issue. Once we know the reason, we can find a solution. I sent you an e-mail to your e-mail address. Will do our best to help. Thanks!

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Stanford Thornton

    My last connect with support was March 26.  They said they were working on the zooming problem with Ver. 4.2.  I haven't received any more email from them.  I guess they have had no luck fixing the problem with the Windows version.  I'm very disappointed I cannot use software I payed for.  It looks like to me if problem was not in ver 4.1.1, then the problem showed up in Ver 4.2 should point to the problem.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Elena Blum

    Hi Stanford,

    I've just sent you an email!

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Stanford Thornton

    Thank you for the email, I disable the Nahimic services and uninstall it.  It fixed the problem, again thank you.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Zauberer De Pasco

    Not usable! I bought this software because the features of the version 4 seemed to be outstanding.

    On a mac with 8GB RAM it runs okay - not fast but okay. But on a windows PC with 12GB RAM it's a complete nightmare!
    It uses up to 90% system resources just to render one image! And no: I don't use 20 filters. Just 3 or 4 of them. The batch processing takes hours for jus 200 images.

    I have an i3 with 2.4 GHz and 12GB RAM and nothing works!
    When I use affinity photo it is fast as hell compared to luminar!

    Sorry but this is the worst piece of software I have ever seen. Fix it asap! Or loose all your (windows) customers!

    Also: still no way to work with transparency of pngs. Can't export transparent background of batch processing pngs!

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Anastasia Davis

    Zauberer De Pasco Hi! Please note that the minimum requirement for Luminar 4 is i5. You noted that you have i3. Thus, it seems to be an issue. Please reach our support team so we look into your case with full system info.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Jon Bish

    Following a email from support for windows based users... and some more research about the issue... It may not work for everyone and is basically a band-aide for the program issue , but it did in my case...

    Type in Windows 10 search bar Task Manager

    Once opened click on services and scroll down looking for nahimicservice.exe If is in services, disable it... Reboot computer...

    This driver seems to be bundled with many manufacturers sound applications/enhancement programs, in my case it was from Asus and Realtek... - Sonic Radar III and - Sonic Studio III + Sonic Studio Link... I was able to get rid of the applications and all associated files... By installing a sound card in my system... Most will not be able to as they are using onboard sound devices... If able to uninstall the sound enhancement programs and just use the drivers for your sound device... for uninstalling I used Wise Uninstaller and Guru 3d Driver uninstalller... Anyway, hopefully my ramblings are understandable and helpful to any who try this...

     

    Regards,

    J Bish

     

     

     

    0
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.